Vrijdagavond 27 tot zondagavond 29 april 2019 te Drongen.

De 17 best geklasseerde leerlingen en de beste TSO-deelnemer van de tweede ronde werden uitgenodigd om deel te nemen aan de finale. Deze bestond uit een schriftelijke proef en praktische oefeningen (terreinwerk) en is gedeeltelijk in het Engels met oog op de internationale olympiade. Omwille van het meerdaags karakter van de finale was dit met overnachtingen (gratis).

Voor de te kennen leerstof, klik hier. Indien een onderdeel van de te kennen leerstof nog niet werd gezien op het ogenblik van de olympiade, moest de deelnemer zich dit eigen maken door zelfstudie en/of met eventuele hulp van zijn/haar leerkracht.

Tijdens de finale werden foto's genomen. Klik hier om deze te bekijken.

De finalisten werden geklasseerd volgens de behaalde punten over het geheel van de wedstrijd. Op de proclamatie werd de eindrangschikking bekendgemaakt en ontvingen de finalisten een diploma en een prijzenpakket. Klik hier voor informatie over de proclamatie.

Eveneens werd aangekondigd wie de vier deelnemers zijn aan de Internationale Geografie Olympiade (iGeo). Dit jaar vindt deze plaats in Quebec te Canada.