De Vlaamse Biologie Olympiade of VBO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over biologie beantwoorden.  De VBO verloopt in 3 rondes, na deze rondes worden de twee beste finalisten afgevaardigd naar de Internationale Biologie Olympiade (IBO). 

  

Overzicht 29ste jaargang, editie 2018

 

Reglement

Om het algemeen reglement te raadplegen, klik hier

  

Verloop

Inschrijvingen - vanaf 1 september 2017 tot 15 januari 2018

De schoolverantwoordelijke biologie registreert zich in de leraarmodule op de website en kan dan leerlingen inschrijven. Een inschrijving is pas effectief wanneer het bedrag van 3 euro per ingeschreven deelnemer door het wedstrijdsecretariaat werd ontvangen en dit vóór de eerste ronde. Indien geen betaling werd ontvangen, kan een school worden uitgesloten van deelname.
Klik hier voor meer informatie over de inschrijvingen.

Eerste ronde - woensdag 31 januari 2018 van 13 tot 15 uur op school.
De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en dit voor iedereen op hetzelfde tijdstip. Ook kan het eerlijke verloop worden gecontroleerd (locatie waar leerling test invult, onaangekondigd bezoek op school ...).
Deze ronde bestaat uit meerkeuzevragen met 4 alternatieve antwoorden waarvan slechts één juist is. De vragen zijn voor alle leerlingen dezelfde. Wel worden ze in een andere volgorde getoond.
Klik hier voor meer informatie over de eerste ronde.
  

Tweede ronde - woensdag 7 maart 2018 van 15 tot 17 uur aan de UHasselt.
De tweede ronde gebeurt schriftelijk met een gedeelte meerkeuzevragen en een gedeelte open vragen.
Klik hier voor meer informatie over de tweede ronde en de verschillende locaties waar deze tweede ronde wordt georganiseerd.
  

Finale - zaterdag 28 april 2018 van 10 tot 17 uur aan de UHasselt.
De 17 best geklasseerden nemen het tegen elkaar. Voorafgaand aan de finale krijgen zij nog een aantal stagedagen tijdens de paasvakantie aangeboden ter voorbereiding. 
De finale ronde bestaat uit een schriftelijke proef en een experimenteel gedeelte. 
Klik hier voor meer informatie over de stage en de finale.

 

Proclamatie

De plechtige proclamatie met prijsuitreiking heeft plaats op zondag 27 mei 2018 om 10.30 uur in de aula Pieter De Somer van de KU Leuven. De deelnemers, hun familieleden, hun leerkrachten en hun schooldirectie ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Klik hier voor algemene informatie over hoe de proclamatie verloopt.

 
Internationale Biologie Olympiade (IBO)

De IBO vindt plaats in Teheran (Iran) van 15 tot 22 juli 2018. Klik hier voor meer info.