De Vlaamse Chemie Olympiade of VCO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische en experimentele vragen over chemie beantwoorden.  De VCO verloopt in 3 rondes, na deze rondes worden de twee beste finalisten afgevaardigd naar de Internationale Chemie Olympiade (IChO).

 

Overzicht 35ste jaargang, editie 2018

 

Reglement

Om het algemeen reglement te raadplegen, klik hier

  

Verloop

Inschrijvingen - vanaf 1 september 2017 tot 30 oktober 2017.
De schoolverantwoordelijke chemie registreert zich in de leraarmodule op de website en kan dan leerlingen inschrijven. Een inschrijving is pas effectief wanneer het bedrag van 3 euro per ingeschreven deelnemer door het wedstrijdsecretariaat werd ontvangen en dit vóór de eerste ronde. Indien geen betaling werd ontvangen, kan een school worden uitgesloten van deelname.
Klik hier voor meer informatie over de inschrijvingen.
  

Eerste ronde - woensdag 15 november 2017 van 13 tot 15 uur op school.

De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en dit voor iedereen op hetzelfde tijdstip. Ook kan het eerlijke verloop worden gecontroleerd (locatie waar leerling test invult, onaangekondigd bezoek op school ...).
Deze ronde bestaat uit meerkeuzevragen met 4 alternatieve antwoorden waarvan slechts één juist is. De vragen zijn voor alle leerlingen dezelfde. Wel worden ze in een andere volgorde getoond.
Klik hier voor meer informatie over de eerste ronde.
  

Tweede ronde - woensdag 28 februari 2018 van 14 tot 17 uur op de gekozen locatie bij inschrijving.
De tweede ronde gebeurt schriftelijk met een gedeelte meerkeuzevragen en een gedeelte open vragen.
Klik hier voor meer informatie over de tweede ronde en de verschillende locaties waar deze tweede ronde wordt georganiseerd.
  

Finale - zaterdag 28 april 2018 van 10 tot 17 uur aan de VUB.
De 17 best geklasseerden nemen het tegen elkaar op aan de VUB. Voorafgaand aan de finale krijgen zij nog een aantal stagedagen tijdens de paasvakantie aangeboden ter voorbereiding. 
De finale ronde bestaat uit een schriftelijke proef en een experimenteel gedeelte. 
Klik hier voor meer informatie over de stagedagen en de finale.

  

Proclamatie

De plechtige proclamatie met prijsuitreiking heeft plaats op zondag 27 mei 2018 om 10.30 uur in de aula Pieter De Somer van de KU Leuven. De deelnemers, hun familieleden, hun leerkrachten en hun schooldirectie ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Klik hier voor algemene informatie over hoe de proclamatie verloopt.

 

Internationale Chemie Olympiade (IChO)

De IChO vindt plaats in Bratislava (Slowakije) en Praag (Tsjechië) van 19 tot 29 juli 2018. Klik hier voor meer info.