De Vlaamse Chemie Olympiade of VCO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over chemie beantwoorden.

De VCO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke chemie. In de tweede ronde (provinciaal georganiseerd) strijden een 350-tal deelnemers voor één van de 17 finale plaatsen. De finale wordt georganiseerd aan de VUB. De twee beste van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Chemie Olympiade of IChO. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de IChO afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste en tweede ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase.

  

Overzicht 36ste jaargang, editie 2019
Klik hier voor meer info over IChO 2018
Inschrijvingen       vanaf 1 september 2018 tot 29 oktober 2018                                   
Eerste ronde   14 november 2018  
Tweede ronde   27 februari 2019  
Finale   27 april 2019  
Proclamatie   26 mei 2019  
IChO te Parijs (Frankrijk)   21 tot 30 juli 2019