De Vlaamse Geografie Olympiade of VGO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over geografie beantwoorden.

De VGO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke aardrijkskunde. In de tweede ronde (provinciaal georganiseerd) strijden een 300-tal deelnemers voor één van de 18 finale plaatsen. De finale wordt dit schooljaar georganiseerd door de provincie Limburg. De vier beste van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Geografie Olympiade of iGeo. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de iGeo afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it.

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase.

  

Overzicht 24ste jaargang, editie 2019
Klik hier voor meer info over iGeo 2018
Inschrijvingen       vanaf 1 september 2018 tot 22 oktober 2018                                   
Eerste ronde   7 november 2018  
Tweede ronde   6 februari 2019  
Finale   27 tot 28 april 2019 (weekend)  
Proclamatie   26 mei 2019  
iGeo te Hongkong   30 juli tot 5 augustus 2019