De Vlaamse Geografie Olympiade of VGO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, vragen over geografie beantwoorden.  De VGO verloopt in 3 rondes, na deze rondes worden de vier beste finalisten afgevaardigd naar de Internationale Geografie Olympiade (iGeo).

 

Overzicht 23ste jaargang, editie 2018

 

Reglement

Om het algemeen reglement te raadplegen, klik hier

  

Verloop

Inschrijvingen - vanaf 1 september 2017 tot 10 oktober 2017 09:00.
De schoolverantwoordelijke geografie registreert zich in de leraarmodule op de website en kan dan leerlingen inschrijven. Een inschrijving is pas effectief wanneer het bedrag van 3 euro per ingeschreven deelnemer door het wedstrijdsecretariaat werd ontvangen en dit vóór de eerste ronde. Indien geen betaling werd ontvangen, kan een school worden uitgesloten van deelname.
Klik hier voor meer informatie over de inschrijvingen.

  

Eerste ronde - woensdag 25 oktober 2017 van 13 tot 15 uur op school.

De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en dit voor iedereen op hetzelfde tijdstip. Ook kan het eerlijke verloop worden gecontroleerd (locatie waar leerling test invult, onaangekondigd bezoek op school ...).
Deze ronde bestaat uit meerkeuzevragen met 4 alternatieve antwoorden waarvan slechts één juist is. De vragen zijn voor alle leerlingen dezelfde. Wel worden ze in een andere volgorde getoond.
Klik hier voor meer informatie over de eerste ronde.
  

Tweede ronde - woensdag 7 februari 2018 van 15 tot 17.30 uur op de gekozen locatie bij inschrijving.
De tweede ronde gebeurt schriftelijk en heeft een grote variatie aan soorten vragen.
Klik hier voor meer informatie over de tweede ronde en de verschillende locaties waar deze tweede ronde wordt georganiseerd.
  

Finale - vrijdagavond 27 tot zondagavond 29 april 2018. De finale gaat door in de provincie Oost-Vlaanderen.
De 17 best geklasseerde leerlingen van de tweede ronde aangevuld met de beste TSO-deelnemer nemen het tegen elkaar op.
De finale omvat zowel een theoretisch gedeelte als praktische oefeningen (terreinwerk) en is gedeeltelijk in het Engels met oog op de internationale olympiade.
Deze ronde beslaat een volledig weekend met overnachtingen.
Klik hier voor meer informatie over de finale.

  

Proclamatie

De plechtige proclamatie met prijsuitreiking heeft plaats op zondag 27 mei 2018 om 10.30 uur in de aula Pieter De Somer van de KU Leuven. De deelnemers, hun familieleden, hun leerkrachten en hun schooldirectie ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Klik hier voor algemene informatie over hoe de proclamatie verloopt.

 

Internationale Geografie Olympiade (iGeo)

De iGeo vindt plaats in Quebec City (Canada) van 31 juli 2018 tot 6 augustus 2018. Klik hier voor meer informatie.